Övervintra och väcka amaryllis

Efterssom det är en hel del som, i dessa tider, dimper ner i min blogg via sökbegreppet "övervintra amaryllis" för att hamna på ett inlägg om amaryllisar från 2008 så tänkte jag att det kanske vore en idé att försöka ge svar på frågan om hur man faktiskt kan övervintra amaryllis. Inte för att jag någonsin har lyckats övervintra (översomra) amaryllis förut men någon gång måste väl vara den första.

"Evergreen" amaryllis från 2008

Förra julen hade jag tre amaryllis, två limegröna "Evergreen" och en "vanlig" röd (som jag inte kan namnet på). Dessa blommade snällt under jul/nyår och in i januari, innan de åkte ned i källaren för översomring, det ska vara kallt och svalt för löken för att gå ner i vila.

Enligt artikeln i senaste Allt om trädgård (nr 14/2009) gjorde jag dock ett misstag, jag klippte bort de nedvissnande blomstänglarna och bladen. Aj, aj gör inte det de innehåller en massa näring som ska ner i löken igen. Det man däremot ska göra innan övervintringen är att ta bort frökapslarna då dessa drar näring ur löken.
Hursomhelst, tycks lökarna ändå ha klarat översomringen, detta nedklippning och ganska mager jord, till trots. Efterssom jag har räknat med att amaryllislöken tar 6-8 veckor att börja blomma börjar jag officiellt återuppväckningen av mina amaryllis idag den 1 november.

(Har dock tjuvstartat med en för att se hur om fungerar men tyvärr verkar den inte vilja vakna riktigt, en sjusovare?)

Här kommer nu en steg-för-steg guide över hur man ska väcka upp en översomrad amaryllislök, allt enligt tidskriften Allt om trädgård.

  1. Ta bort torra rötter.

  2. Sätt löken över ett glas vatten men låt inte själva löken nudda vattenytan. (Jag skar sönder en PET-flaska och lät löken vila på kanten med rötterna i vattnet.) Låt rottrådarna suga vatten över natten.

  3. Välj kruka med utgångspunkt från lökens storlek. Det ska vara högst två fingrars mellanrum mellan kruka och lök. En trång kruka, ska enligt uppgift, skynda på rotutvecklingen, (en för stor kruka kan leda till att rötterna ruttnar bort).

  4. Sätt en tredjedel av löken i jord och låt resten av löken sticka upp ovan jord.

  5. Låt planterad kruka dra vatten i ca 10 minuter, undvik att löken når vattnet.

  6. Placera planterad lök över ett varmt element för att snabbare väcka löken till liv.

  7. Undvik sen vattning i två veckor för att sedan bara vattna var 10:e dag.

Ska nu ge mig i kast med de kvarvarande amaryllislökarna nere i källaren och hoppas att det vaknar till liv snabbare än den tjuvstartade...

15 kommentarer:

  1. En amaryllis från förra året har överlevt och nu ska jag "sätta igång" den efter din beskrivning. Vi får se hur det går.
    Kram Eva Linnea

    SvaraRadera
  2. Hej Eva-Linnea, hoppas du har bättre tur med din amaryllis än vad jag hade med min första provlök. Ser fram emot att se hur det går för dig.
    /U

    SvaraRadera
  3. Jag har försökt 2 gånger men det blir inte fler. Jag gaer bort mina efter jul.
    Älskar evergreen.
    Ha det gott
    Annika

    SvaraRadera
  4. Lite mysko att planterad kruka ska dra i vatten. Då tänker de väl att detta gäller en lerkruka. Men varför inte låta den dra i vatten innan planteringen. Så skulle jag göra om jag gjorde det! Väldigt vacker amaryllis från förra året! Lite tjusigare än de traditionella!! /Ruben

    SvaraRadera
  5. Evergreen = kärlek...var får man tag på en sådan undrar jag?

    SvaraRadera
  6. Oj, du kanske lyckas få fart på dina amaryllis så att de blommar när de ska!
    Jag brukar helt ovetenskapligt ställa ut mina amarylliskrukor i en rabatt eller i växthuset över sommaren, och sen ta in dem när det blir för kallt. Då sätter de knopp(ibland) så småningom, men det brukar inte bli någora blommor förrän i mars/april.
    Den vita du visar är ju helt underbar!

    SvaraRadera
  7. Textilstil, Ruben, Annika Ch, Tant Grön,: Evergreen är en av de tjusigaste amaryllisar jag sett (köpte två till ett rabatterat pris på Blomsterlandet förra året.

    Annika Ch:Du har ändå gett översomringen två chanser, det är mer än jag kommer göra, otålig som jag är.Att ge bort dem till någon som kan väcka liv i dem igen är en riktigt bra idé!

    Ruben: Jag tänkte detsamma, men ovan som jag är, tänkte jag att: -tja, varför inte och gjorde som jag blev tillsagd:)

    Tant Grön: Ja,jag hoppas verkligen att de blir knopp på till jul! Men det ser mörkt ut för tillfället. Får väl göra som tv-kockarna om det inte blir nåt, "och för att förbereda lite har jag som av en händelse två färdiga övervintrade amaryllis;)

    /Utblickaren

    SvaraRadera
  8. Känner mig som ett miffo här i sällskapet eftersom jag flera gånger faktiskt lyckats övervintra mina. Men jag brukar låta mina stå på grönbete ute under sommaren. Dvs. i lä under en gles buske där de gödselvattnas med jämna mellanrum. De får somna in (=slut på vattning) i september, oktober. Sen väcker jag dem efter 3-4 månader. Och har blomning till påsk. Och med blomning vid påsk i åtanke så är det himla snyggt att ha någon färgmässigt diskret, som Evergreen, i krukan.
    Ska bli spännande att se om han vaknar din sjusovare.
    Han kanske är inställd på vårblomning han också, så ge inte upp väntan!

    Men i år måste jag köpa nya. Har bara en kvar som har någon stuns i löken. (Fast jag har så svårt att slänga, kanske sparar jag de som krympt till golfbollar ett tag till också... man vet ju aldrig... :-))

    SvaraRadera
  9. Lilla Eken: Ja, ännu är det inget liv i löken, men den ser ut att ha stuns och så men står lixom still. Vet inte om jag orkar vänta till våren bara:S Får väl jobba lite på tålamodet;)

    SvaraRadera
  10. Har försökt så många gånger men lökarna blir bara mindre och mindre och jag lyckas aldrig. Nu åker de till komposten.
    Ha det gott
    Birgitta

    SvaraRadera
  11. Glädjekällan: Det är säkert många därute som gör likadant och slänger amaryllislökarna på komposten. Vi får se om mina stackare får ett andra liv. Det ser mörkt ut för tillfället...

    SvaraRadera
  12. hur gick det med era Amaryllisar ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade tyvärr inga amaryllis i år (förra året) här finns en uppföljning på tidigare amaryllisinlägg Amaryllis -revisited. Jag tyckte inte att det blev ett lika bra resultat att återblomma amaryllislökar som jag hade föreställt mig, kanske berodde det på sorten?
      /U

      Radera
  13. Hur gör ni om bladen kommer innan någon blomknopp visar sig? Klipper ni bort bladen?
    Undrar Elisabeth

    SvaraRadera
  14. Hej Elisabeth, jag har provat att båda delarna. Men kan inte göra någon direkt jämförelse eftersom de jag klippte bladen på var "övervintrade" lökar utan någon blomkraft kvar i. Men jag har läst att bladen stjäl kraft från löken och att man kan få fler blomknoppar om man klipper bort bladen så testa.

    SvaraRadera