Öppen spis och med tillstånd att elda


Idag var sotaren här och gav oss sitt godkännande och äntligen har vi nu tillstånd att elda.

Jag är osäker på om den öppna spisen någonsin har använts för eldning.
Spisen har nog mest fungerat som bostad åt kajor och en åt en stor trollfamilj. (Det tog flera timmar för sotaren att avlägsna alla kajbon.) Sedan fick vi ta itu med de otäta fogarna, så det blev till att glidgjuta skorstenen.

Visst sved det i plånboken men tänk vad trevligt nu när vi kan tända en värmande brasa i vintermörkret. -Hög myshetsfaktor.

8 kommentarer:

 1. Eva Linnea: Ja, nu gäller det bara att inreda mysigt också:9

  SvaraRadera
 2. Vi hoppas också kunna elda i vår spis, men vi har en bit kvar dit! Såg din vackra amaryllis i ett tidigare inlägg. De som blommar om kan komma framemot våren, de andra är visst behandlade för att blomma nu.
  Tack för titten hos mig!
  Karin

  SvaraRadera
 3. Kalo: Lycka till med spisen, det är en lång startsträcka om man väl vill få igång en spis igen men belöningen blir desto mysigare:) Jag hoppas ändå att mina amaryllis är behandlade för att blomma nu till jul och inte i vår. Ska jobba på´t;)
  /U

  SvaraRadera
 4. Vedspisen är det bästa vi har i vårt hus och visst var det dyrt att istaller den men så mycket gädje och värme den har gett oss.
  ha det gott framför brasan
  Annika

  SvaraRadera
 5. Vågar man fråga hur mycket det hela kostade? Tror också dock att det är så värt det. För oss i hyreslägenhet är gele-brasan väldigt bra :)

  SvaraRadera
 6. Lina: Klart du kan fråga vad det kostade. Kajbo-bottagning/sotning (vilket innebar några timmars jobb för två personer) ca:3000. Glidgjutning, arbetskostnader inräknade 10.000 sen använder vi ju ROT-avdraget. Men nåt däromkring. Men är iallafall väldigt glad att jag slipper värma mig vid en gelebrasa;)
  /U

  SvaraRadera
 7. Härligt med möjligheten att få göra brasor och elda med ved.
  Må gott! /Bea

  SvaraRadera