Dags för reflex!

-Fram med reflexerna och reflektera mera, det är min uppmaning.
Var ute och körde bil häromkvällen och fick en smärre chock när jag plötsligt upptäckte en person rastandes sin hund, knappt en meter från bilen, (på gångbanan, men ändå). Jag insåg i den stunden, hur dåligt jag faktiskt ser människor och djur, i mörker även på delvis upplysta gator (och trots att jag anstränger mig). Och i dessa tider när Vägverket väljer att släcka ner vägbelysning i vissa län för att spara energi (och pengar?) borde reflexen vara ett måste.

Men jag kan väl erkänna att det är först i och med körkortet som jag insett betydelsen av reflexen, denna enkla, (lätt fåniga) men ack så viktiga plastbit. Använder man mörka kläder är reflexen om möjligt ännu viktigare.

Sen finns det grupper, som reflexlösa, är totalt livsfarliga i trafiken och det är djur och barn. Till den ekvationen ska även läggas att de är små och att de har en tendens att agera oberäkneligt, framförallt för en bilist. Jag har nu sett många barn på väg till skolan utan reflex. Bakläxa till föräldrarna där! Detsamma gäller matte och husse som inte utrustar sin hund eller katt med reflexhalsband.

Utöver de kläder som kommer utrustade med reflexband av olika slag, finns det en mängd praktiska, fina, ja, till och med söta och coola reflexer att välja mellan. Här kommer några exempel:

Utöver ATT bära reflex, finns det andra saker som man behöver tänka på när det gäller reflexer som att det är en färskvara och att den ska bäras rätt, så att den syns bra. Mer om det går att läsa på NTF´s webbsida. Sådär nu har jag gjort mitt för den samhälleliga upplysningen.
-Klart slut:D

7 kommentarer:

 1. Du har helt rätt och bra att du slår ett slag för reflexen. Jag har allvarligt (väldigt allvarligt) varit på väg att utrusta mig med ett gäng reflexer för att kunna dela ut vid vägbanan på vår väg, som är utan gatubelysning. Folk och djur är i princip osynliga tills man är direkt på dem. Det är riktigt otäckt, ofta.
  Har själv alltid reflex med mig nuförtiden. En snapp för armen och en eller ett par i snöre som man kan gömma i fickan.
  Däremot vet jag med mig att jag är dålig på att byta dem regelbundet. Ska skärpa mig. Tack för påminnelsen!
  /I.
  PS. Nej, har inte sett filmen. Brukar undvika läskiga filmer. Speciellt sådana med vampyrer och varulvar. Kan du inte berätta handlingen så att jag slipper se den?? ;-D

  SvaraRadera
 2. Hej hej!
  Hos oss har de tagit ner lycktstolparna genom byn.
  Det är helt svart.
  Lika så är mina två hundar så det är väst somgäller om man vill överleva. Har minst 5 stycken.
  Ha det gott i mörkret
  Annika

  SvaraRadera
 3. Lillla Eken: Funderar själv på att lobba för reflexutdelning här i kommunen, åtminstone borde man dela ut reflexer till barnen på skolan.

  Du kan ana att jag blev skraj häromkvällen:S Jag vill inte ens råka "bumpa" någon med bilen av misstag *rysa* hemska tanke.

  Om du inte gillar hemska filmer eller vampyrer och varulvar så kanske du ändå ska skippa den filmen. Men den är lite speciell, och värt ett försök, så inget referat än;)
  /U

  SvaraRadera
 4. Annika Ch: Va, har det tagit bort lyckstolparna? Det låter livsfarligt, hoppas att de snart fixar upp nya!

  Är det typ New founlandhundar du har? De är ju så goa och bra med extra västar. Det borde fler ha, särskilt här i området.
  /U

  SvaraRadera
 5. Kom precis just nu på att jag vågade se hela Michael Jackssons thriller-video på tv i somras. Förut har jag blundat. Kanske har blivit modigare med åren!? :-)
  (Kan inte tro att jag berättar det här... )

  SvaraRadera
 6. Håller med om att reflexerna är viktiga!
  Maken och jag har alltid reflexväst på när vi går ut på kvällarna, men värre är det med barnen. Fram till mellanstadiet gick det bra att få på dem västarna, men nu i tonåren är det stört omöjligt. En liten plastbit i fickan är okej, men sedan är det stopp! Nå'n som har något bra tips om hur man gör västarna "coola"?
  Må så Gott!
  Ester

  SvaraRadera
 7. Ester: Jag minns i början av 90-talet när en stor del av min outfit bestod av reflexer, neon och silver. jag var tonåring och technovågen sköljde över Sverige...
  2007 var neon/reflextrenden plötsligt tillbaka nu under begreppet "New Rave". Så i vissa kretsar har faktiskt reflexvästar varit ganska coola. Så kanske kunde du slå ett slag för New Rave?

  I annat fall kan du väl smyga dit reflexer i form av nyckelband, eller nästla fast ett reflexband i väskdragkedjan eller nåt liknanade. Men att ikläda tonåringen full reflexväst är väl mycket begärt av unga icke-rejvare i den åldern;D
  /U

  SvaraRadera