Lakto-ovo-vegetarian

Idag är jag inne på min andra vecka som vegetarian eller lakto-ovo-vegetarian som det visst heter om man även äter ägg- och mjölkprodukter vilket jag gör (med tillägg av viss fisk som tonfisk, rökt lax, makrill, ev torsk och sej).

Det är mitt livs andra försök att börja äta (någorlunda) vegetariskt. Det är inte lätt, jag är en inbiten(!) köttätare och kan nästan inte komma på maträtter som inte innehåller kött men nu ska det bli ändring på det.

Första gången som jag började äta vegetarisk mat var jag inte särskilt påläst, jag bara slutade äta kött. Tro inte att jag är mer påläst i ämnet idag, men vad är det som säger att jag inte kan bli? Jag hittade till exempel sidan vegetariskt.com och har några kokböcker att kika i sen förra gången.


Några i min omgivning verkar bekymra sig över om jag kommer få i mig tillräckligt med proteiner nu när jag inte äter kött. Enligt kostråden för lakto-ovo-vegetarianer är det normalt sett ingen risk att få proteinbrist så länge man får i sig mjölkprodukter.

Däremot är det lättare att få järnbrist när man utesluter kött. Vilken tur då att järn även finns i nötter, flingor, linser, ärter, bönor, tofu, fikon och spenat. Jag som älskar nötter! Men bönor och linser "not so much".

För att sen bättre kunna ta upp järnet krävs C-vitamin som finns i en mängd goda frukter och bär (utöver de sedvanliga citrusfrukterna) till exempel i jordgubbar, hallon, vattenmelon, avacado och plommon. Yum! Här är en käck c-vitaminlista.

Sen var det det här med fettsyror. -Vad det nu är? Hursomhelst innehåller kött vissa fettsyror som inte vegetarisk mat gör. Men som den "köttsäck" man ändå är, kan den egna kroppen tydligen själv producera dessa fettsyror med hjälp av alfa-linolensyra(?) som finns i rapsolja.

Vitamin B, B12, D och kalcium
Resten av de vitaminer som kroppen kräver kan kompletteras av vitaminberikade produkter och kosttillskott vilket framförallt gäller vitamin B12. För att kroppen ska kunna ta upp kalcium krävs D-vitamin som kroppen bildar i solljus och som sen måste kompletteras med D-vitaminberikade produkter som numera finns i lättmjölk, mellanmjölk och fetare mejeriprodukter men också i ägg, tonfisk, lax och makrill. Vitamin B finns i nötter, frön och vetegroddar.

Gissa om jag kommer äta nyttigt framöver.

4 kommentarer:

  1. Hoppas att det går bra.
    Det är ganska kul att sätta sig in i hur alla vitaminer och jox samverkar med varandra om inte annat.

    Håller med dig om att den grekiska fingerborgsblomman är urtjusig.

    Ha det! /I.

    SvaraRadera
  2. Ja, det gäller att vara lite påläst om allt vitamin, protein och jox när man ska försvara sina nya kostvanor för nära och kära också;)

    Jag vill bara att det ska bli massor med grekiska fingerborgsfröer nu också, helst på samma plats som nu:)
    /U

    SvaraRadera
  3. Hej!

    Jag får dagliga lektioner om hur jag skall äta... Min tonåriga son som är väldigt kostfixerad (varannan dag...) ger mig tips på bättre vanor. Det hjälper faktiskt en hel del. Jag har slutat äta så mycket kolhydrater, eftersom vår kropp egentligen inte behöver dem. Mer fett:-) och proteiner istället. Passar mig utmärkt som älskar smör o grädde och feta nötter:-)

    Ha det gott! H.

    SvaraRadera
  4. Jag har inte ätit kött sen jag var 15 och jag lever än. :)

    Behöver du pepp så läs Jonathan Safran Foers "Eating Animals" och bloggar som vegobruden.blogspot.com och theppk.com eller veganyumyum.com

    Glöm inte heller #vegomiddag på twitter. :)

    SvaraRadera