Mjöldagg bekämpas med bakpulver

Bilden är hämtad från en 50-tals annons
"Ryssvärmen" får det att formligen jäsa över i trädgården. Knoppar sväller i rekordfart, rabarber och rodgersia har gått i blom och se bara på allt ogräs som redan har gått i frö.

Enligt SMHI är det fråga om extrema temperaturer för maj med värme som kommer österifrån. Även SvD skriver om årets ovanliga ryssvärme.

Och när det jäser som bäst, äntrar mjöldagg scenen. Nu är alla buxbomskanter på framsidan praktiskt taget övermjölade här. Mjöldagg gynnas av just torrt och varmt väder medan vissa mjöldaggsarter gynnas av hög fuktighet speciellt i form av dagg och dimma, skriver SLU om mjöldagg.

Och trots att det har varit riktigt varmt och torrt i några dar, har vissa kvällar, nätter och mornar varit både dimmiga och daggstänkta så mjöldaggen stortrivs.


Men inte länge till för nu ska mjöldaggen bekämpas och det med bikarbonat eller bakpulver.
I min jakt på metoder för att bekämpa mjöldagg hittade jag information om användningen av bikarbonat mot mjöldagg.

Recept mot mjöldaggsangrepp:
1 liter vatten
1 cl bikarbonat/bakpulver
(ev. 1 cl rapsolja)

(Ett annat recept mot mjöldagg innehåller: 1 msk bakpulver, ½ tsk såpa till 1 liter vatten, man får väl prova sig fram.)

Gör så här: Plocka bort mjöldaggsangripna skott och grenar, blad och knoppar. Bränn eller på annat sätt förstör de angripna växtdelarna, de ska aldrig i komposten. Blanda till och spraya sen loss med bikarbonat-lösningen. Undvik att spraya i gassande sol.

Andra alternativa bekämpningsstrategier mot mjöldagg kan vara att gödsla med stenmjöl och algmjöl som är rika på kisel vilket ska hämma effekten av mjöldagg. Inom biodynamisk odling används även åkerfräkenavkok, vedaska, Algomin eller rent kiselpreparat som sprutas över plantan i samband med fruktsättning och mognad. Kiseln får växten att utnyttja ljuset bättre, vilket gör att mjöldaggssvampar har svårare att utvecklas, det ska vara särskilt bra att använda på angripna jordgubbar och krusbär.

Den kloke odlaren förebygger så här:
  • Väljer motståndskraftiga eller resistenta sorter
  • Väljer rätt växtplats för respektive växtslag
  • Ser till att växterna är i god vigör. Håller en jämn vattentillförsel och ser till att plantan inte lider av torka.
  • Tillför lagom och väl avvägd av gödning, undviker överdriven kvävetillförsel och har som allmän regel mer kalium och mindre kväve.
  • Håller bestånden luftiga och har gallring och beskärning som rutinåtgärder ev. med hårdare bortklippning av angripna skott, speciellt under vintern.
  • Vattnar med nässelvatten eftersom det är allmänt stärkande för växten. 
(Källor: SLU)
 
I mitt fall får bakpulver-bekämpning duga, tills vidare.

7 kommentarer:

  1. Hjälpte det? Undrar för att jag har också drabbats av mjöldaggangrepp på mina höstfloxplantor, som ännu är oplanterade och står i krukor. Jag har aldrig haft mjöldagg. Undrar om de var smittade när jag fick dem?.. (internet-beställning)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mjöldaggssporer är luftburna, en granne har och du får. Men de kan även ligga kvar i jorden från förra året och övervintra om det varit en mild vinter .... Detta år har varit ett år för allehanda växtsjukdomar. Väder,väder, väder. Förebygga är det som gäller ...

      Radera
  2. Dum fråga?
    Hur mycket är CL ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. centiliter, det går 100 cl på enliter

      Radera
  3. Köpte en fin nrusbärsbuske som fick larver i jorden och dog. Köpte en ny som blev lika risig, tappade alla blad och vissnade. Såg inga tecken i övrigt på bladen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ps andra ggn hade jag helt ny jord. Vad händer?

      Radera
    2. Ber om ursäkt för sent svar. Hm, bra fråga. Har dessvärre inget tydligt svar utöver tipset att köp nästa planta på något annat ställe och prova att plantera krusbärsplantan på något annat ställe i trädgården än där du fått problemen tidigare.

      Radera