Oh yeah, I lök it!

I september är det hög tid för lökar. Och i år har jag, i mitt eget tycke, varit ute i god tid med mina första lökbeställningar. Jag har beställt vita balkansippor (kanske inte lök direkt men ändå) från odla.nu och liljeblommande tulpaner från Jennys frö och sånt.

Sött förpackade tulpanlökar

Jag tillhör nu inte dem som förbehållningslöst älskar tulpaner. I mina ögon är endel tuplaner stela och plastiga men sen finns det ju helt fantastiska tulpaner också. Liljeblommande tulpaner är givna, vissa papegojtulpaner är ju också tjusiga och franstulpaner sen, de ser ju nästan frostnupna ut.
Papegojtulpan, franstulpan och en vulgovacker viridiflora.

I år har jag hittat en ny favoritsort, nämligen vidirifloran (har ingen aning om böjning här). Viridiflora är tulpaner vars blommor har strimmor av grönt i sig, mycket spännande. Jag kan verkligen se krispigt vår- och försommarskira tulpanrabatter med dessa sorter, -yum.Nu har jag hittat en liljeblommande viridiflora tulpan också, och gissa om jag har beställt? Att jag helst bara väljer liljeblommande tulpaner beror på att de, utöver att vara tjusiga, inte utgör en alltför stor frestelse för min inhysta rådjursfamilj.

Hursomhelst, igår kom tulpanlökarna som jag har köpt från Jennys frö och sånt. Eftersom jag är försiktig när det gäller att handla över nätet blev det en nätt beställning. Och som utlovat kom mina lökar i början av september. Bra jobbat. Nu återstår det att se hur lökarna kommer att ta sig. Ska försöka sprida "riskerna" och beställa från olika företag för att se vilka som ger bäst valuta för pengarna. (Usch, förlåt mig de ekonomiska referenserna men är det kristider så är det.)

Men det är tredje gången jag fått vänta alldeles för länge på en beställning från odla.nu. Tredje gången gillt, jag beställer aldrig mer från dem. Punkt.

Nu återstår det bara några beställningar till sen är min mindre men förhoppningsvis skira vår-, försommar tulpanrabatt (inspirerad av Ulf Nordfjells tulpanträdgård för Villa Scmidt och den vårblommande lunden i boken 12 trädgårdar) klar och redo att gräva ner.

3 kommentarer:

 1. Den tulpanrabatten kommer att bli urtjusig i vår, det är jag säker på!
  Kram Eva Linnea

  SvaraRadera
 2. Ska bli spännande att se. Rabatten menar jag.

  Är heller ingen tulpanmänniska. Men plötsligt så gillar jag någon speciell jättemycket. Det är roligt att det finns en sådan mängd olika, antar att det nog verkligen finns en tulpan för varje smak.
  Märker dock att jag nog förträngt litet att det börjar bli dags att få ner vårlökarna. Höst, redan? Vadå?

  Tok-mobbning? Ha hahha... du får ju till det! :-)
  Om jag behåller jättetoken får jag inte plats med ett mullbärsträd. Och vad är godast - ölandstok eller mullbär? Grunna på det du! :-)
  Kram

  SvaraRadera
 3. Tack för uppmuntran Eva Linnea, hoppas, hoppas att det blir så också:)

  Lilla Eken, jag har aldrig smakat mullbär, men går det att äta så smäller det ju högre än en gulblommande trotjänare, trots allt;)

  Annars är hösten är min favorit-period. Den har allt och att höstgräva och sätta sätta vårlök är ju en fröjd. Höstlökar känns lite mer påtagliga mer av "säkra kort" än fröna man sätter på våren. Vilket ju är en fördel. Sen har jag insett att ju mer jag snokar bland tulpansorterna desto mer engagerad blir jag, hm oroväckande...:D

  SvaraRadera