Bättre sått än aldrig

Idag gick startskottet för mina frösådder. Tyvärr något sent, i förhållande till förra året. Oroar mig redan nu för om jag hinner få upp de älskliga Sommarljusen? De har blivit något av en trädgårdsfavorit, eftersom de blommar och blommar och är lätta att ta frön ifrån. Har tagit frön av förra årets egenskördade/sådda frön. Så Sommarljusen, är om de hinner upp i tid, andra generationen som bygger på egenskördat frö. (Om man kan säga egenskördat frö, vill säga.)

Hinner Sommarljuset blomma även år, det är frågan?

Sen har jag även sått mina klematisfröer som jag beställde via odla.nu. Gissa om det ska bli spännande att se om det blir något av det. Och tänk att de ska hinna blomma i år om jag har tur.


Blomma i år, det kommer nog däremot inte den blå bergsvallmon att göra. De och Myskmadran känns i nuläget som de svåraste fröerna jag har tagit mig an. Men att förhållas sig skeptisk till att lyckas med sina frösådder gör det så mycket mer fantastiskt när det väl lyckas.

Har även påbörjat en "frödatabas" där jag skriver in uppgifter förkultiveringen. Tanken med databasen är att jag i förlägningen ska kunna slå på en månad och se vad som kan sås och hur det ska göras, eller tvärtom.
Här är en lista på dagens frösådder:
 • Sommarljus
 • Klematis "Korean Beauty"
 • Blå Bergsvallmo
 • Myskmadra

8 kommentarer:

 1. Vad härligt det låter med "andra generationens" egna frön. Hoppas det lyckas!
  Kram Eva Linnea (Häxor & Änglar)

  SvaraRadera
 2. Eva Linnea:Tack för uppmuntran! Ja det är härligt med "andra generationens egna frön" en riktig triumf att skörda från det man tagit eget frö ifrån, en örternas egen "trädgårdssamsara".

  SvaraRadera
 3. Älskar sommarljus och myskmadra.
  Blir alltid lika glad när du tittar in hos mig.
  Jag har inte sått ett ända frö ännu för jag äter ju upp mina.
  Extra duktig tycker jag att du är som samlat in fröer dessutom.
  annika

  SvaraRadera
 4. Annika Ch: Ja, på din blogg kan man ju lätt konstatera att du gärna groddar för att äta;)Ska nog våga mig på att grodda något jag också. Sen kan jag bara konstatera att det är väldigt givande att ta egna frön särskilt när man lyckas så avkastningen av desamma. Lycka!

  SvaraRadera
 5. Blå bergsvallmo...menar du att den är blå? Är ju inte så insatt i blommor som du vet, men vallmo är bland det vackraste som finns och skulle det finnas en blå variant, ja då är det ju helt fantastiskt!!!

  SvaraRadera
 6. Textilstil:jo det ska bli en slags blå vallmo,(det blåaste du kan ha i en trädgård har jag hört) men den är tydligen suupersvår att få upp så jag tror inte jag lyckas, tyvärr. Däremot har redan Äppelsolbruden börjat gro, på nästan mindre än en vecka!?!

  SvaraRadera
 7. Jag hade, måste jag säga, också funderingar på databas men det föll i år för jag sådde så mycket på en gång att jag tappade greppet och tiden försvann. =) Får väl prova nästa år igen.

  SvaraRadera
 8. Carina: Jag tänkte det kunde vara praktiskt med en frödatabas, men jag håller med dig det är lätt att glömma bort att fylla på när så mycket annat börjar dra. Men skam den som ger sig:)
  /U

  SvaraRadera