Sagoberättares- och författarträdgårdar

Det våras för sagoträdgården
Snart kommer man kanske kunna kliva in i Pippis vildvuxna trädgård som tillhör huset Villa Villekulla eller gå igenom rosengården med silverpopplarna som i Mio min Mio eller möjligen smyga igenom Törnrosdalen som Bröderna Lejonhjärta, (en bok som förövrigt ska bli återfilmatiserad i ledning av drömtrion, Tomas Alfredson, John Ajvide Lindqvist och Hoyte van Hoytema).

Se bara på planerna för att skapa trädgårdar på Astrid Lindgrens Näs. Syftet med  Astrid Lindgrens trädgårdar är enligt initiativtagarna att skapa en arena för att sprida kunskap om hennes författarskap och liv:
Målet med trädgårdarna är att skapa ytterligare en arena för att sprida kunskap om Astrid Lindgrens författarskap och liv. Vi ska med växtlighet, naturmaterial och konst berätta om stämningar, värden och teman som varit viktiga inspirationskällor och kärnämnen i Astrid Lindgrens berättelser.
Kanske vore det mer i Astrid Lindgrens anda om målsättningen vore den omvända? Nämligen att inspirera och sprida kunskap om växtlighet, natur och kultur med utgångspunkt i hennes författarskap och liv. Precis så som Astrid Lindgren själv gjorde i sina böcker.


Författarträdgårdar i England
I England är författarträdgårdarna många. Den för svenska trädgårdsentusiaster, mest kända författarträdgården i England måste väl ändå vara Vita Sackville-Wests, Sissinghurst. Men även Virginia Woolf har en besöksträdgård, Monks House.

Några sagoberättares trädgårdar att inspireras av är Beatrix Potters trädgård Hill Top Garden,  så "cottage". Här nedanför är ett inspirerande inslag om bl.a. Beatrix Potters "cottage garden".Andra sagoberättarträdgårdar på ön bortom Nordsjön är till exempel Enid Blytons Old Tatch gardens och även Roald Dahl har en egen trädgård som går att besöka.

Roald Dahls trädgård

I boken Somrars fröjd av Erik Janson går det att läsa om fler svenska författarträdgårdar som är väl värda ett besök i sommar. Ha nu en bra vårsöndagseftermiddag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar