Testsådd uppföljning

För några veckor sen började jag testa grobarheten på gamla frön som jag skördade hösten 2008. Det var framförallt Azurriddarsporre men även kransveronica som ingick i testet sen lade jag även till vanliga riddarsporrsfrön i påse med utgångsdatum 2013.


Nu har de åkt in och ut ur kylen i några veckor och de enda som visar tecken på att gro var såklart de vanliga riddarsporrarna på påse, även om utgångsdatumet var passerat med ett år. De andra fröna från 2008 var det däremot inget liv i, så jag drar slutsatsen att de antagligen är för gamla ändå. Men jag tänkte prova att slänga ut lite frön i rabatten och gror nåt är det ju bara bonus.

Sen tänkte jag även prova att testa grobarheten i ett vattenglas som jag läste om i AoT forum på nätet. Enligt dem metoden ska man kunna avgöra om det finns liv i fröna  utifrån om de flyter eller inte i ett vattenglas. Sjunker de till botten är det liv och grobarhet i dem, flyter de så är chansen att de gror mindre. "Ingen 100-procentig metod", som någon skriver, men jag tycker ändå det kan vara intressant att prova med de frön jag har kvar som jag ändå inte lyckas få att gro.

Så efterforskningarna fortsätter. Ha nu en trevlig vårhelg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar