Världens trädgårdar

"Världens trädgårdar" (2008) som har visats i Kunskapskanalen under sommaren är "public service" när den är som bäst. Varje måndagskväll har jag suttit bänkad framför TV:n och myst. Äntligen ett trädgårdsprogram med lite ambition, en BBC-serie vad annars. Det sista avsnittet visas nu på måndag men några avsnitt går fortfarande att se på SVT Play.
Las Posas i Xilitla, Mexico

Edward James trädgårdfsfantasi
Mitt absoluta favoritavsnitt är det allra första. Las Posas i Xilitla, Mexico var något så galet fantastiskt som en surrealistisk trädgård inne i den Mexikanska djungeln. Initiativtagare till trädgården var Edward James, konstnär och excentriker. Här kan man läsa mer.

I programmet visas inte bara fantastiska ikoniserade trädgårdar, man får även se kända trädgårds- och landskapsdesignerns som t.ex. Luis Barragan, Burle Marx, Fernando Caruncho, Jacques Wirtz och Piet Oudolf för att bara nämna några.

Ett annat mer småputtrigt trädgårdsprogram är danska, "Växthusdrömmar" (2009), tyvärr saknar SVT Play rättigheterna för att visa det. Det har ersatt tiden för "Trädgårdsfredag" och det är ju ett lyft.

9 kommentarer:

 1. Ska se resterande avsnitt, låter spännande. Las Posas har jag läst om tidigare, verkar helt sanslöst.
  ha en skön söndag!/Sophia

  SvaraRadera
 2. jag upptäckte också denna pärla häromdan! han är så härligt attenborough:ig. och om man som jag har missat några avsnitt så kan man hitta dom efter lite googling på andra ställen på nätet. las posas var verkligen fantastiskt, en annan favorit var bambuskogen i japan.

  SvaraRadera
 3. Nä men du jag älskar u bara ditt förra inlägg- åhh SÅ söt valp- blir helt tokig här;) Grattis till tillökningen...Kram Johanna

  SvaraRadera
 4. Litet hus: Ja, Monty Don´s entusiasm och engagemang är en stor behållning i programmet. Och jag håller med dig om bambuskogarna i avsnittet med de japanska och kinesiska trädgårdarna/parkerna(avsnitt 6) Är själv väldigt svag för japanska estetiken och filosofin bakom.
  Johanna: Tack, Kanji gör min dag! Så det blir säkert fler inlägg om valp-upptågen i trädgården framöver.
  /U

  SvaraRadera
 5. Där har jag nog missat något. Det låter/ser spännande ut!

  Tack för hälsning och besök hos mig!

  Ha en finfin tisdagkväll,
  Rebecca

  SvaraRadera
 6. Rebecca: Önskar att jag hade den tv-serien framför mig och vissa avsnitt tåls att se fler gånger.
  /U

  SvaraRadera
 7. Å, det får t o m en tv-analfabet som undertecknad att vilja sätta sig i soffan! Låter ju otroligt inspirerande. Borde kanske börja läsa tv-tablån i tidningen?

  /Monica

  SvaraRadera
 8. Monica: Varför TV-tablån i tidningen? Pröva www.tv.nu istället.
  /U

  SvaraRadera
 9. Tack för tipset! Det ska jag göra.

  SvaraRadera