P J Harvey bland hortensior

PJ Harvey, hortensior och rodgersia
Jag har tjuvstartat vårrensandet trots att jag inte har sett en enda knopp av fagningsblomma ännu. Fagningsblomma är ett gammalt "smeknamn" för vitsippa. Den gamla beteckningen ger en fin fingervisning om ungefär när man ska börja rensa (faga) markerna på våren. Också en anledning till att ha vitsippan som favorit bland vårens skuggtåliga perenner.

Jag drömmer om ett vitsippehav under tårbjörken. Men i samma dröm om ett blomsterhav under tårbjörken, har vitsipporna ersatts av ramslök och i ytterligare en - av myskmadra. Inga av dessa drömmar har jag lyckats återskapa i verkligheten ännu så jag fortsätter drömma.

Det är något med det monotona arbetet i att räfsa löv som gör att jag kommer in i ett bildligt tankeflöde. Så efter den påbörjade vårfagningen har jag ännu en vision för en annan av trädgårdens mer skuggiga delar som har blivit mer framträdande i och med bortrensningen av sly.

I bilden av det nya skuggpartiet finns vidjehortensian "Annabelle", vit löjtnantshjärta, lungört "Sissinghurst White" och rodgersia. Låter bilden av en annan favorit få illustrera min tanke och sen "Grow, Grow, Grow".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar