Tjälen är ovanligt djupt i vår

I mars förra året skrev jag om hur våren tycks komma tidigare år för år. I inlägget "Kommer våren allt tidigare? hänvisade jag till en artikel och visade bilder på de vårtecken som börjat sticka upp i rabatten. Det var några dagar före vårdagsjämning och redan blommade krokus, blåsippor och snödroppar.

I år känns tanken på vårens eventuella tidigarekommande , inte helt sannolik. Istället kan man läsa om hur tjälen är ovanligt djup i år och att skadorna efter tjälen väntas bli många och dyra.

Och nog är det precis som om tjälen går djup även i mitt odlarhjärta. Jag har ännu inte sått ett enda frö, och trots att vårdagsjämningen har passerat, syns än så länge bara krokus i rabatten. Jag väntar, kikar otåligt under granruskor och löv för att se vad som har överlevt vintern. Så nu måste tjällossningen ha satt in.

2 kommentarer:

 1. Jag försöker komma på något glatt och uppmuntrande att skriva... men det vill sig liksom inte riktigt. ;-)

  Vi har diskuterat tjälen här hos oss och undrat om den kan vara mindre (!) än vanligt. Allt smältvatten sjunker nämligen undan för ovanlighetens skull.
  Nå, det kanske är lite för tidigt att dra några slutsatser än. Vi har fortfarande ganska mycket snö.
  Hej, hej /I.

  SvaraRadera
 2. IET: En bloggkommentar är uppmuntrande nog tycker jag:) Känns bra att ha kommit igång med bloggen igen. Kanske kan snön göra att tjälen inte blir så djup? Vad vet jag;)
  /U

  SvaraRadera