Övervintrad amaryllis i knopp

Det är söndagen den andra advent och istället för att tända det andra ljuset i en slags virtuell adventsljusstake, kommer här en uppföljning av projektet med de övervintrade (översomrade) amaryllislökarna som jag skrev om i början av november.

Det rör sig om tre amaryllislökar två stora och en tanig stackare. Jag tjuvstartade med en av de stora, men där har ingenting hänt ännu, inga blad men själva löken är fortsatt fast och fin. (Det kan säkert bero på att den under översomringen har stått varmare än de andra två och att den har fått en större kruka).

Av de andra två lökarna, som jag satte den 1 november, har bägge fått blad. Den lilla har dock bara ett bladpar medan den andra har flera och nu anas också något som kan liknas vid en knopp. Men jag är inte säker, det kan ju också bara vara ännu ett bladpar.

Knopp eller fler blad, det är frågan.

Tydligen kan man ta bort bladen på de amaryllislökar som bara får blad. Något jag inte vågar mig på, utan någon slags försäkran om att det inte "förstör" löken. Kanske ska jag våga mig på att skära bort bladparet på den lilla löken som ett test? Vi får se.

Nu gäller det att försöka få amaryllisknoppen att blomma. Tydligen ska man öka vattningen något, men ändå låta jorden torka upp mellan vattningarna. Ett svårtolkat råd men jag ska försöka vattna mer, utan att vattna för mycket och låta torka därimellan.

Risken finns att jag blir över-entusiastisk och pillar för mycket med den, flyttar om, vattnar med näring, vrider, vänder och stagar upp så att den lessnar och dör av för mycket pyssel, hoppas inte, ska försöka låta bli. Vi får se, men fortsättning följer.

Här nedanför finns länkar till tidigare amaryllisinlägg för den som är nyfiken:

Övervintra och väcka amaryllis (nov 2009)
Opp, opp, opp! (jan 2009)

9 kommentarer:

  1. Wow, ser ju jättefin ut!
    Har den kommit sådär långt så kan du knappast göra något som förstör Den iallafall. (Utom möjligtvis vattna så att den fullständigt står i vatten... )
    Kul!

    Låter helknäppt att ta bort bladen på en bladig amaryllis - men ofta är det just de knäppa tipsen som fungerar. Så varför inte..?
    /I.

    SvaraRadera
  2. Lilla Eken: Så du tror det är en knopp då? Det finns aldrig några "säkra perioder" jag skulle säkert kunna vattna ihjäl den, trots alla råd och tips. Det har hänt förr.

    Har ingen koll på det där med att ta bort blad. Själv inbillar jag mig att växten/löken hämtar näring(energi i form av solljus) till löken via bladen?
    Men om du är tveksam, vågar jag inte testa det ens med den lilla löken.
    /U

    SvaraRadera
  3. Visst är det en knopp.

    Jomen testa med den lilla löken! :-)
    Jag kan göra dig sällskap och sympatitesta med min lilla så ser vi vad som händer.

    Det stod händelsevis inte vilken årstid detta bladbortplockande skulle göras? Nu på hösten antar jag för att tvinga fram blomman, eller?

    Oh vad roligt vi har det! ;-)
    /I.

    SvaraRadera
  4. Övervintrad det var skickligt.
    Jag försökte iallafall.
    Annika

    SvaraRadera
  5. Lilla Eken: Sporrad av din kommentar planerar jag nu ett inlägg med före och efter bladborttagningen på den lilla amaryllislöken!

    Ja, bladborttagningen var för att tvinga fram en knopp, så uppfattade jag det iallafall. Och det ska väl isåfall göras nu, vi har ingen tid att förlora så:
    Let´s go!

    SvaraRadera
  6. Annika Ch: Tack för berömmet;) Att lyckas med övervintring (översomring) är helt nytt för mig:)
    /U

    SvaraRadera
  7. Det här med att spara amaryllisar år från år har vi ingen riktig koll på. På Ulriksdals Slottsträdgårds blogg finns dock bra råd som skall följas i fortsättningen.
    Du frågade om La Paz, här är en länk där du kan se både Chico och La Paz http://www.thefind.com/garden/info-amaryllis-indoor-bulb#page=10

    Ha det gott och lycka till med amaryllisarna! /Ruben

    SvaraRadera
  8. Godmorgon, svarade inne hos mig. Men läste du det tidigare inlägget om julstjärnor? Det var lite mer text i det.
    /I.

    SvaraRadera
  9. Vilken amaryllisundersökning det här blir. Kul att se hur det går.

    /Marit

    SvaraRadera