Textmässigt trist i trädgårdstidskrifter

Skrockade förnöjt och igenkännande när jag lyssnade på Marie Lundströms radiokåseri under programpunkten ”Au contraire, my friend” i P1´s radioprogram Nya Vågen idag. (Vill man inte lyssna på ett annars väldigt intressant inslag om konstfacksstudenten Anna Odell, hon som fejkade ett självmordsförsök, så börjar kåseriet 26:40 minuter in i programmmet).

I kåseriet tog kulturjournalisten Marie Lundström på ett underhållande sätt upp hur endel trädgårdstidskrifter, som så ofta är fyllda av vackra trädgårdsfoton, rent textmässigt inte är lika fantasifulla. De exempel på fraser som togs upp i inslaget var verkligen träffande. Och samtidigt slår det mig att några av dessa antagligen även förekommer i min blogg. Ve och fasa.

Så nu blir det bakläxa, ska genast börja odla mitt ordföråd och skriva lite mindre klichéartat om trädgård hädanefter, hoppas jag. Eller annars kanske jag kan maxa med mer Eerrnst-liknande fraser. De lär ju bli lättare att hitta spännande och inspirerande citat i och med den nya boken Ernstologi.
Här är några citat att vaggas in i så länge.

"Jag har mött libbstickor som tittat mig i ögonen."

"Färgen får det att brumma som en liten humla i mitt bröst."

"Här har man blandat trä och bambu, så det blir sådär randat".

"Det blir som ett vattenfall av ek..."

Citat: Ernst Kirsteiger

5 kommentarer:

 1. Du, precis det har jag också funderat över. Hur kan tidskrifter som lägger så enormt mycket krut på snygga bilder ha texter som känns så genomtaffliga?
  Enda undantaget i trädgårdstidningssverige är Lena Israelsson som brukar skriva något reportage i varje nummer i Allt om Trädgård. Hon har finess, och humor!!

  Annars är det bra Ernstigt över hela linjen!

  Ha en bra dag!

  /Monica

  SvaraRadera
 2. Ja, jag måste verkligen hålla med om att Lena Israelsson har finess. Hon är en av de trädgårdsskribenter som har inspirerat och fortfarande inspirerar mig! Sen kan jag emellanåt roas av när något blir för "Ernstigt" så länge det sker med "glimten".
  /U

  SvaraRadera
 3. Ja, på SVTs Kobra gjorde de Ernst-parodier förr. De var ju så kul så man grät!

  SvaraRadera
 4. Intressant och så träffande; visst känns det ofta som man ruskat fram kommentarerna ur en "trädgårdsartikelburk"; mycket av trädgårdsartiklar är dock författade av människor som är duktiga på just växter och odling, inte kanske just på att skriva. Men det är alltid en fröjd med att läsa högklassiga texter inom ämnet. Min egen favorit (dock på engelska) är Russel Page och Christopher Lloyd, det blir inte bättre än så... Och Ernst; jag får fortfarande utslag på hans uttalanden, jag klarade aldrig mer än några minuter av hans spexigheter...

  SvaraRadera
 5. Ja det blir mycket Ljuvligt, Underbart och Fantasieggande i trädgårdstexter.
  Hmm... man får väl titta över hur man skriver antar jag! :-)
  Det tristaste att läsa är när texten bara är en uppradning av de färger och växter som egentligen redan finns på bilderna. (Och det slår mig att det nog precis är det jag gör i min blogg, berättar det som redan syns. Tänk.. jag fick bakläxa av mig själv på en gång!!)

  Konstigt nog har jag aldrig reagerat på hur Ernst uttrycker sig. (Men det där citatet med libbstickorna var kul. )

  Ha´re fint idag! /I.

  SvaraRadera