Fågelmatare i nyfunkisstil

Vad har trädgårdsintresserade och fåglar gemensamt? - Jo, kärleken till frön.

Och nu när snön ligger djup behöver de små, lite extra hjälp att hitta mat. (Att fågelmatning sen ger höga "granny-points", är bara grädde på moset.)

Och nu när jag har satt upp en nyfunkis-fågelmatare kan de små liven smörja kråset med stil.

Jag är speciellt stolt över trädgårdens övervintrande rödhake. En småfågel som annars brukar flytta på hösten och som i grunden är insektsätare.

Enligt olika forum på nätet gillar rödhaken hårdkokta ägg och äter helst dessa på marken under skyddande buskar. (Fågelkanibalism?) Malet havregryn, brödsmulor (inte mögliga) och smulad talgboll funkar också.

På Sveriges ornitologiska förening webbsida finns tips på populär fågelmat vintertid.

6 kommentarer:

 1. Snyggt fågelhus. Fåglarna i min trädgård får leva med en betydligt enklare variant, en jättestor tom upp och nervänd olivburk och en olivoljeburk har blivit fågelmatare. Kul med rödhaken! Här varen länge i höstas me nu har den inte synts till. ha det gott/Sophia

  SvaraRadera
 2. Tack Sophia, olivburken känns ju väldigt kreativt och här skryter jag med min rödhake när du har fint fågelbesök som fasaner, hackspettar och domherrar. Avis
  /U

  SvaraRadera
 3. Jag önskar dig en underbar nyårsafton! Och ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR 2011! Varm Kram fr C

  SvaraRadera
 4. Iet: Yep, inget går upp emot äkta granny-points. Sen har rödhaken också överlevt både jul och nyår:)Jag har även haft domherrar, bofinkar och en stenknäck på besök. Stamgäster är pilfinkar, blåmesar, grönfinkar, talgoxar och en koltrast.
  /U

  SvaraRadera
 5. Mysigt hus! Fåglarna är säkert tacksamma.
  Må så Gott!
  Ester

  SvaraRadera