Rötmånaden gör hunddagarna olidliga

Kanji på Gotland 2013
Rötmånaden är över oss (22 juli–21 aug) på allvar. Idag fick Kanji läggas in med dropp efter vad som i nuläget tros vara grovtarmsinflammation och vätskebrist till följd av en magsjuka som inte velat släppa. Dies caniculares d.v.s. hunddagarna har fått en ny otäck innebörd.

Det är så otroligt hemskt att se sin älskade vän må så dåligt och inte kunna behålla varken mat eller vatten. Att hon samtidigt försöker att hålla humöret uppe med prövande svansviftningar och försök till bus gör det hela om möjligt än mer hjärtslitande.

Enligt veterinären är det mycket hundmagsjuka som går just nu. Så för att försöka undvika magsjuka under rötmånaden så var dubbel-extra noga med att:
 •  ha koll på vad pyret ev. sätter i sig på promenaden och i trädgården.
 • inte låta färskfoder/uppblött foder stå för länge i matskålen eller för den delen i kylskåpet.
 • förslut foderburkar och foderpåsar noga.
Om det inte räcker och magsjukan är ett faktum gäller framförallt vatten, ev. vätskeersättning och skonkost. Hittade ett tips på hemgjord vätskeersättning på en blogg om en räddningshund. Att försöka få i hunden vätska när den inte vill dricka kan vara svårt, här finns råd.

Tecken på uttorkning är, om slemhinnorna i munnen känns kladdiga. Du kan även görahudveckstestet”,
– Lyft upp lite av huden. När du släpper ska huden snabbt och smidigt lägga sig tillrätta igen. Blir det ett kvarstående hudveck kan hunden vara uttorkad. (Ring och rådfråga veterinären.)

Nu håller vi tummarna hårt, hårt för att Kanji får behålla vätska och "skonkost" och få komma hem imorgon. Men det kommer bli en outhärdligt lång, mörk rötmånadsnatt inte minst för den lilla vännen därborta hos veterinären.

2 kommentarer:

 1. Just det ja, det är ju rötmånad. Det hade jag inte tänkt på faktiskt. Fast med tanke på hur varmt det är så borde man ju kunnat listat ut det. Försöker dock vara försiktig med mat och dylikt oavsett om det är rötmånad eller ej.

  SvaraRadera
 2. Ja, och i vårt fall är det en riktigt rôten period det här. Kanji blir kvar hos "vetten" några dagar till de får inte magsjukan att ge med sig.
  /U

  SvaraRadera