Växtkomposition blir vetenskap

Växtkomposition blir vetenskap om göteborgsforskaren, Nina Nilsson får bestämma. Själv trodde jag att det redan fanns mängder av forskning inom detta område, till exempel inom botanik, men enligt en artikel i GU Journalen (nr 3/2009) tidigare i år, ska Nina Nilsson vara först i världen med att doktorera på växtkomposition.




Ittens färgcirkel


Itten och Jekyll
Enligt artikeln bygger hennes forskning på Ittens färglära i kombination med rabatter ur trädgårdsgurun Gertrude Jekylls verk "Colour Schemes for the Flower Garden".

Syftet med forskningen är även, enligt artikeln, att fungera som en handledning i rabatters växt- och färgkomposition.

Visst vore det väldigt intressant att ta del av hennes forskning. Hoppas avhandlingen visar sig ha många bilder också.

3 kommentarer:

  1. Håller med, vore intressant att ta del av.
    Färgcirkeln finns redan i de flesta större trädgårdsböcker (med förklarande bilder) så det måste bli ett ganska omfattande jobb att fördjupa sig mer än så. (Undrar om jag låter skeptisk? Spelar roll - skulle vara roligt att läsa när det klart iallafall!)

    Jag gick en studiecirkel för en massa år sedan i färglära. Där satt vi och klistrade färgade lappar enligt mönster och schema på A4 ark.
    Studieplanslagda kursen på Konstfack i färglära var precis motsatsen, där fick vi uppdraget att köpa oss 8 tuber gouachefärger och sen uppmaningen att få färgerna att "hoppa". Den som hade fått färger att skära sig mot varandra bäst fick mest beröm.
    Man kan närma sig färgcirkeln från olika håll med andra ord. :-)

    Teman är alltid kul. Skulle nog kunna vara roligt att ha en liten del i sin trädgård där man medvetet och envetet går in för total färgharmoni. Harmoni enligt läroboken menar jag.

    Hoppas att du har en skön helg.
    Hej, hej

    SvaraRadera
  2. PS. Känns som om kommentaren blev lite gnällig på nåt vis? Förstår inte varför, måste vara det spirande ryggskottet som trängde sig ut genom fingrarna på något vis...
    Så om du läser om den tänk dig att den är skriven av någon som bara har positivt i tankarna!

    SvaraRadera
  3. Hej Lilla Eken, jag tycker inte alls att du låter gnällig, jag är nog själv lite av en skeptiker när det gäller färgcirklar och vetenskapliga färgharmonier även om det också kan vara intressant.

    Jag trodde själv att jag skulle dö av utråkning när vi gjorde färgcirklar efter alla konstens regler på den förberendande konstskolan jag gick en gång i tiden. Tanken är väl på Konstfack och andra högre konststudier att man ska vidareutveckla synen och användandet av färgcirkeln, komplementsfärger, "u name it" och då är ju grundläggande kunskap en fördel. Hursomhelst är det alltid roligt med ny vetenskap inom trädgårdsområdet.

    Hoppas ryggskottet inte slår rot nu utan att du snabbt blir bättre efter en utvilande helg.
    Glad allhelgona!
    /U

    SvaraRadera