Alternativa tapeter i Linnés Hammarby
Gröna klappar
Alternativa tapeter i Linnés Hammarby
Pepperkakshuset
Skala 1:50 (tror jag;)
Tanken var god men utförandet, tyvärr mindre smakfullt. Eftersom jag inte hade planerat in den ojämna gräddningen, blev passning och skala, lite si och så. Sen sprack en gavel och en del av taket som fick limmas ihop av karamell och kristyren skulle ju ha applicerats innan huset hade monterats. Det är betydligt svårare att få snyggt i efterhand. Om inte annat, funkar ju huset ändå som pepparkakshus.
Frökataloger tar våren närmare
Detaljgranskar de tumnagelstora bilderna och planerar nya kombinationer av sommarblommor, perenner, grönsaker och örter. Här är några lånade bilder av de fröer jag har spanat in lite extra:
Smällglim
Praktnejlika
Adventsljus
Tydligen finns det ett larm som kallas "Infernolarm" som används på ryska kärnkraftverk som har ett sådant obehagligt ljud att man blir illamående av det, men där går min gräns. Även om tanken på att installera ett sådant larm är lockande efter ett inbrott.
Utöver alla postinbrottskänslor, känns det bra att julen närmar sig. Planerar eventuell utomhusbelysning men problemet med uttag återstår.
Hur sjutton gör man om man inte ha ett uttag utomhus, vi har ett men det är på baksidan och där ska vi inte ha någon utomhusbelysning. Funderar på att dra en ledning genom fönstret, det måste ju gå att stänga fönstret ändå. Hm.
Novembersnö
Den 20 november var dagen då den första snön föll och vi hade inbrott i huset.
Tjuvarna hade dragit ut alla lådor och tömt innehållet på golvet, öppnat och hällt ut innehållet i alla små askar, skrin och lådor. Öppnat köksskåp, byrålådor, garderober, tömt ut väskor, snokat under och till och med i sängen. Plöjt igenom nattduksbord och skokartonger.
De stal den splirrans nya LCD-skärmen, dem gamla hårddisken med flera års dokument, uppsatser, arbeten, illustrationer och bilder i, som tur var hade vi åtminstone hunnit föra över alla foton till den nya burken. (Som tjuvarna av någon anledning inte tagit, mycket irrationellt.) De stal även en plånbok med egyptiska sedlar och euros i och en mobiltelefon bland annat.
Men det värsta är nog egentligen inte de rent materiella förlusterna utan inbrottet i sig, att det finns människor som bestämmer sig för att kränka andra människors livsrum.
Det värsta är att ett inbrott bara är en mycket liten kränkning i förhållande till mycket annat som pågår runt om i världen. Och med tanke på hur det känns att ha haft inbrott, vågar jag inte ens föreställa mig vad andra brott kan göra med människor. Fruktansvärt, sorgligt, förnedrande.
Utanför fönstret skiner en nu klar vintersol som bränner bort den skira morgonfrosten. Men jag lyckades ändå, tidigare i morse, ta några bilder av frostknäppta fröställningar och blad i en intet ont anande trädgård. Vad skulle jag inte ge för att ha en trädgård som kunde snärja bovar med själkar och rötter.
Så -kan det gå...
Här är några av de frön jag ska sätta i vår. Tyvärr kommer ju exempelvis Stockrosen inte blomma förrän året därpå men det är värt all väntan, jag lovar.
Rododendronkärlek -en generationsfråga?
"Är man sparsmakad chockeras man av det vulgära överflödet" lyder ett citat i senaste numret av tidskriften Allt om trädgård. Det kommer ifrån Gunnel Carlsson (känd ifrån SVT´s trädgårdsprogram Gröna Rum). Hon uttalar sig under rubriken "Varför hatar vi - och älskar rododendronen". Hon menar vidare att tiden har sprungit ifrån rododendronen vars popularitet stod som högst under 60- och 70-talet. Då måste jag bara kontra:
Stora granfällardagen
Barrträd må det så vara gran, tall eller en kommer de alltid med en distinkt form och är en särpläglad skulptural kontrast till mycket annat som växer i trädgården. De pockar på uppmärksamheten såväl utseendemässigt som känslomässigt. Det sistanämnda kan inte ha undgått någon som barfota har trampat en barrtäckt stig en varm sommardag på väg ned till badet eller som för första gången upptäck lärkträdet och fascinerat smekt dess mjuka grenar. För att inte tala om de känslor som är knutna till julen och julgranen.Barrträd tillhör också den grupp städsegröna träd som alltså inte släpper sina barr på hösten. (Lärkträdet undantaget). Det innebär att barrträd alltid tillför grönska till trädgården även under vintermånaderna. Vilket ju är ett stort mervärde.Barrträdens städsegröna och kontrastrika former i kombination med lättsköttheten har gjort barrträden till en vanlig syn i funktisträdgårdar. Funktionalismens rena enkla linjer motsvarades i trädgården av stora gräsmattor och enkla, lättskötta växter och barrträd.I funkisträdgården skulle den moderna människan ta det lugnt och ägna sig åt vila och rekreation. Det finns dock dem som tror att "funkis" istället är att vara självhushållande med egenodlad potatis, frukt och grönsaker. Visst det kan verka "funktionellt" att vara självförsörjande, men den ideén hör snarare "egna hem-tankens" ideal till, snarare än till stilriktningen som kommit att kallas funkis.
Hösthälsningar från klematislunden
Tanken med "klematislunden" är att det ska blomma över en så lång period som det bara är möjligt, helst i en mängd olika färger och former. Därför har jag bland annat satsat på remonterande (återblommande) klematis och alltifrån tidig- till mycket senblommande klematissorter.
Titta bara på dessa skönheter som precis börjat blomma så här i början av oktober.
Sensommarens sista värmebölja?
Onda ögat
Sega sensommarblomster
Sötsaker i trädgården
Jag säger bara web (blä) sare...
Jo, den uppdaterade webbläsaren (Internet Explorer 7) börjar bete sig "buggigt". Plötsligt dyker märkliga pop-ups upp trots utförda säkerhetsinställningar osv. (Virusvarning?)
Nu använder jag Firefox istället, den webbläsaren är snygg, smidig och funktionell men verkar tyvärr inte stödja Bloggers bildfunktion, skumt. Å andra sidan har den funktionen även sluta fungera i den nyligen uppdaterade Explorern så det spelar ju ingen större roll.
Kanske borde jag pröva Safari eller Opera istället. Ska nog göra ett försök. Tills dess får det tyvärr lov att bli en bildlös blogg ett tag framöver. Väldigt frustrerande.
Garner i långa banor
Kanske en riktig "goodiebag" för den stickfrälste nybörjaren.
Men jag har noll koll... Är det jag har hittat på vinden garner att sticka med eller är det virkgarn? Det finns även nåt konstigt "platt" garn(?) i påsen med märket Lido. Är det till för att sticka med eller nåt annat? Vad ska man ha för stickor och hur börjar man?
Gröna garner, för virkning eller stickning.
Jag tillhörde tyvärr dem som hatade, verkligen h.a.t.a.d.e stickning i skolslöjden, allt blev bara korvigt, ojämt och gjorde ont och så var man tvungen att repa upp när det blev fel och det blev det ju jämt. Blir nästan svettig bara av att tänka på det:S Däremot gillade jag att virka, det var på något sätt lättare att bara ha en virknål att hålla reda på och inte två. Sen fanns det ju en käck krok som gjorde det lättare att fånga upp garnet med.
Pixlar, nej garn:)
Men nu ska jag iallafall ge stickningen ett försök, vi får väl se vad det blir för resultat och om jag vågar visa det här sedan.
Repaktigt garn.