Bundna böcker

Att binda böcker tillhör, utöver trädgård, en av mina stora intressen för tillfället. Jag började en kurs i bokbinderi förra året och sedan dess har det intresset hållit i sig. Har bundit in två böcker, "Spadarvet" av Carl Larsson och "Milles berättar".

Här är två före och efter bilder:

Före:

Efter:
Det är något fullständigt över en egenhändigt inbunden bok. Den känns tidlös och ålderstigen på en och samma gång, vilket ju till stor del beror på vilka material man använder, såklart.

Jag vill försöka anpassa materialet, klot, skinn och papper osv, efter boken, utgivningsår och även innehåll. Är särskilt nöjd med "Milles berättar" eftersom jag har försökt, och till viss del lyckats, fånga det ärgade, gröna som jag sett i bronser av konstnären.

Sen har jag ytterligare två böcker på gång, en anteckningsbok helt i skinn och en handbok i programmet Adobe Illustrator CS4 skriven av undertecknad.

Tjälen är ovanligt djupt i vår

I mars förra året skrev jag om hur våren tycks komma tidigare år för år. I inlägget "Kommer våren allt tidigare? hänvisade jag till en artikel och visade bilder på de vårtecken som börjat sticka upp i rabatten. Det var några dagar före vårdagsjämning och redan blommade krokus, blåsippor och snödroppar.

I år känns tanken på vårens eventuella tidigarekommande , inte helt sannolik. Istället kan man läsa om hur tjälen är ovanligt djup i år och att skadorna efter tjälen väntas bli många och dyra.

Och nog är det precis som om tjälen går djup även i mitt odlarhjärta. Jag har ännu inte sått ett enda frö, och trots att vårdagsjämningen har passerat, syns än så länge bara krokus i rabatten. Jag väntar, kikar otåligt under granruskor och löv för att se vad som har överlevt vintern. Så nu måste tjällossningen ha satt in.